Bebeklerde ishal tedavisi nasıl olmalı.

fbabke
0

İshal, dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artış olarak tanımlanır. İshalin en büyük tehlikesi vücudun normalden fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. Bu durum, dil ve ağız içinin kuruması, az işeme, ya da koyu ve kıvamlı idrar yapma gibi işaretlerle kendini gösterebilir. İshal tedavisinin esas amacı vücudun sıvı kaybını önlemektir.

Neden olur?
İshalin en sık nedeni el-ağız yoluyla bulaşan mikroplardır. Virüslar, en sık rastlanan nedenlerdir. Bazen bakteri ve parazitler de, ishale yol açabilir. Ender olarak besin allerjisi ve fazla meyva suyu içmek de ishal nedenidir. Eğer çocuğunuzun, 1 günde, 1-2 defa dışkılaması varsa, bu, muhtemelen çocuğunuzun alışık olmadığı bir şey yemesine bağlıdır. Ayrıca, 2 günden uzun süren sıvı ağırlıklı beslenme de sulu dışkılamaya neden olabilir.
Nasıl seyreder?
İshal, bir kaç günden haftaya dek sürebilir. Çocuğunuzun ishal ile kaybettiği sıvıyı yerine koyması için yeterli miktarda sıvı alması gerekmektedir. Dışkının hemen katıya dönmesini beklemeyin.
Evde neler yapmalı?
İshalin ana tedavisi, sıvı alımının artırılması ve diyet değişikliğidir. Uygun diyet tedavisi ishalin ağırlığına ve çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişmektedir. Çocuğunuz günde 4 kezden fazla sulu dışkılama yapmadan diyetini değiştirmeyin.
Mama ile beslenen 1 yaş çocuklar; sulu ve sık ishal olduğunda; mamaları, laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla değiştirilebilir. Bunu doktorunuza danışın. Su yerine, dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan doktorunuzun önerisiyle faydalanabilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun ağır derecede ishali varsa ve koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Sıvı miktarını hiç bir zaman kısıtlamayın.
Normal mamaya dönerken doktorunuzun önerilerine uyun.
2 yaşından büyük çocuklar (sık ve sulu ishali olduğunda); sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda uygundur. Tuzlu krakerler çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz. İkinci günde, süt ve su verebilirsiniz. Meyva suları ishali arttırabilir.
Dikkat: Çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa ona süt verin.
Anne sütü alan çocuklar (sık sulu ishali olduğunda); Hayatının ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin, her beslendikten sonra normalde bir dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku duyulana dek normal normal sayılmalıdır.Bebeğinizin dışkılama sayısı artarsa, muhtemelen ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Unutmayın ki; anne diyetindeki kola, kahve ve bitkisel çaylar bağırsak hareketlerini arttırabilir .
Bebek ishal olursa, daha sık aralarla emzirin. Formül mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin. Ağır ishalde (sulu ve sık), bebeğinizin idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir.
Bebeğinizin altı, ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için, her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün. Bu bakım özellikle geceleri gereklidir.
Bebeğinizin altını sık sık değiştirmek de faydalıdır

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top