Akantomoeba denilen bir parazit dolayısıyla daha çok kontakt lens kullanıcılarında ciddi görme kaybına yol açabilecek düzeyde göz iltihapları görülebilir. Enfeksiyona yol açan bu durum görmeyi tehdit eder. Bu sebepten ötürü havuza girmeden kontakt lenslerin çıkarılması, makul lens temizliğini sağladıktan akabinde lenslerini takmaları, gelişebilecek enfeksiyonları önlemek açısından önemlidir" diye belirtti .
VİRÜS UYARISI
Gereğinden çok klorlanmış ya da hijyenik koşulların sağlanamadığı havuzların göz sağlığı açısından riskler taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Altan Özcan, bunları açıkladı : "Toplu kullanılan havuzların iyi temizlenememesi ya da klor miktarının yetersiz olması durumunda bakteri, virus ve parazit rahatça çoğalabilir. Bu durum, görmede kalıcı azlığa yol açabilecek göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Gözün ağrılı, kırmızı ve çapaklanan bir hal aldığı bu durumda görme keskinliği de düşer. Göz sağlığı açısından tehlikeli olan bu durum, özel bir virüs olan Adenovirus ile oluştuğu vakit çok daha bulaşıcı olup, sürat ile yayılıp, salgınlar yapabilmektedir.
Virüs, yer aldığı ortamda çok uzun süre canlı kalabilir. Tedavisi zordur, her ilaca yanıt vermez ve gözde ağır zedelenmeye sebep olabilir. Bu da toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Havuz suyunu dezenfekte etmek amacıyla kullanılan kimyasalların bazı kişilerde gözlerde artmış hassasiyete neden olduğu da bilinmektedir. Bunun için havuza giriş yapariken koruyucu yüzücü gözlüğü kullanımı yararlı olur. Mevsimsel alerjiye yatkınlığı olan kişilerde ise havuz kullanımı ertesi alerjik durumlar oluşabilir. Bu kişilerdeki kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar, ortamda mevcut bulunan kimyasalların ve güneş ışınlarının da etkisiyle artar. Bu sebepten ötürü denetimleri gercekleşen , temizliğinden iddialı olunan havuzlara girilmeli ve havuz kullanımı ertesi gelişen göz kızarıklığı ihmal edilmemeli, kesinlikle bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır."